Karpackie inicjatywy c.d. |
Dzisiaj 31.05.22r. odbyła się w naszej Szkole druga część warsztatów, w ramach projektu Karpackiej Inicjatywy Lokalnej pt:„W kręgu kultury łemkowskiej.” Obejrzeliśmy prezentację „Kuchnia Łemków”, zapoznaliśmy się ze zwyczajami, sprzętami domowymi, pracą i potrawami Łemków, którzy kiedyś żyli na naszych terenach. Opowiadali nam o tym w ciekawy sposób pani Joanna Potaczek i pan Artur Górecki- pracownicy sanockiego Skansenu. Już w czasie zapoznawania nas z przepisami „leciała nam ślinka”, gdyż wszystkie potrawy wyglądały smakowicie. Udział w warsztatach wzięło 15 uczniów. Podzieleni na dwie grupy pracowaliśmy w naszych dwóch kuchniach. Z wielką ochotą wykonywaliśmy kolejne czynności wg. przepisów potraw łemkowskich pod okiem naszych Gości ze Skansenu i pod opieką naszych pań, za co wszystkim dziękujemy. Po trzech godzinach pracy mogliśmy już degustować przepyszne: hreczanyki z kiszoną kapustą i mięsem, homiłki z sera i mięty w zalewie czosnkowej, fuczki z młodej kapusty, zupę garniok z grzankami, mazankę z cebuli, proziaki smarowane masłem z czosnkiem niedźwiedzim i adzymki na kapuście, a wszystko popijaliśmy pysznym napitokiem. Słowa zachwytu o smakowitych potrawach łemkowskich nie wystarczą, pooglądajcie zdjęcia!!!
|