Witaminy na talerzu |
Dnia 18 maja 2017 roku odbył się kolejny, XII konkurs kulinarny. Brali w nim udział uczniowie klas SPP: I, III c i III d. Rywalizowali w 5 konkurencjach – trzech teoretycznych i dwóch praktycznych. Układali rozsypankę zdaniową na podstawie obejrzanego filmu pt. „Jak powstają pomidory w puszce”. Następnie rozwiązywali krzyżówki (każda klasa inną) z hasłami dotyczącymi tematu konkursu. Ustalali prawidłową kolejność wykonywania czynności przy przygotowywaniu potraw z warzyw: gołąbków, bigosu i sałatki jarzynowej. Przerywnikiem między konkurencjami były zagadki tematyczne, dzięki którym można było zyska dodatkowe punkty dla klasy udzielając prawidłowej odpowiedzi. Zebrani oglądali filmik pt.”Dekorowanie potraw”. Poznali historię i ciekawe sposoby wykonywania elementów dekoracyjnych z warzyw i owoców. Następnie uczniowie stanęli w szranki w konkurencjach praktycznych: przygotowania dekoracji potrawy (łabędź i krab z jabłek oraz jeż z gruszki i winogron) i sałatki owocowej –„Bomba witaminowa”. Wszystkie grupy wykazały się ogromna sprawnością i kreatywnością a sałatka smakowała wybornie i błyskawicznie zniknęła z salaterek. Nastąpił moment rozstrzygnięcia konkursu – I miejsce zajęła klasa III SPP d, II miejsce – III SPP c a III klasa I SPP. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów a uczniom klas III, kończących powodzenia w dorosłym, samodzielnym życiu i wykorzystywania umiejętności zdobytych podczas zajęć gospodarstwa domowego i prac pomocniczych na co dzień. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody a oddziały SPP – dyplomy pamiątkowe.
|