Witaminy na talerzu

Dnia 18 maja 2017 roku odbył się kolejny, XII konkurs kulinarny. Brali w nim udział uczniowie klas SPP: I, III c i III d. Rywalizowali w 5 konkurencjach – trzech teoretycznych i dwóch praktycznych. Układali rozsypankę zdaniową na podstawie obejrzanego filmu pt. „Jak powstają pomidory w puszce”. Następnie rozwiązywali krzyżówki (każda klasa inną) z hasłami dotyczącymi tematu konkursu. Ustalali prawidłową kolejność wykonywania czynności przy przygotowywaniu potraw z warzyw: gołąbków, bigosu i sałatki jarzynowej. Przerywnikiem między konkurencjami były zagadki tematyczne, dzięki którym można było zyska dodatkowe punkty dla klasy udzielając prawidłowej odpowiedzi. Zebrani oglądali filmik pt.”Dekorowanie potraw”. Poznali historię i ciekawe sposoby wykonywania elementów dekoracyjnych z warzyw i owoców. Następnie uczniowie stanęli w szranki w konkurencjach praktycznych: przygotowania dekoracji potrawy (łabędź i krab z jabłek oraz jeż z gruszki i winogron) i sałatki owocowej –„Bomba witaminowa”. Wszystkie grupy wykazały się ogromna sprawnością i kreatywnością a sałatka smakowała wybornie i błyskawicznie zniknęła z salaterek. Nastąpił moment rozstrzygnięcia konkursu – I miejsce zajęła klasa III SPP d, II miejsce – III SPP c a III klasa I SPP. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów a uczniom klas III, kończących powodzenia w dorosłym, samodzielnym życiu i wykorzystywania umiejętności zdobytych podczas zajęć gospodarstwa domowego i prac pomocniczych na co dzień. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody a oddziały SPP – dyplomy pamiątkowe.

 

Nasi Przyjaciele


 

 

Federacja 13 ogniwo

 


 

EAE

 


 

 


Nasze konto

Bank Gospodarstwa Krajowego

Rachunek bieżący

23 1130 1105 0005 2485 0820 0001

ZFŚP

93 1130 1105 0005 2485 0820 0002

Darowizny

66 1130 1105 0005 2485 0820 0003

Schroniska młodzieżowe