Konkurs kulinarny klas SPP |
„Zdrowy styl życia”- pod takim hasłem klasy II, IIIb i IIIe Szkoły Przysposabiającej do Pracy wraz z wychowawcami zorganizowały konkurs kulinarny. Zaproszonym gościem była pani wicedyrektor mgr Anna Ciuk. Tematyka konkursowa obejmowała następujące zagadnienia: prawidłowe żywienie, odpowiedni ubiór i higienę osobistą, radość, zadowolenie i pozytywne nastawienie, wypoczynek czynny i bierny oraz aktywność ruchową. Poszczególne klasy przygotowywały się do konkursu omawiając treści w czasie lekcji funkcjonowania, gospodarstwa domowego oraz tworząc prezentację na zajęciach rewalidacji komputerowej. Konkurs rozpoczął się od przedstawienia i omówienia prezentacji multimedialnej, jako podsumowania zdobytej wiedzy. Potem nastąpiła część praktyczna, w trakcie której uczniowie przygotowywali potrawy zgodnie z wiedzą o prawidłowym żywieniu. Do degustacji podano sałatkę wiosenną „Awanturka” z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, zupę jarzynową z mrożonki z makaronem oraz domowe lody waniliowe z sałatką owocową Na koniec głos zabrała pani dyrektor, dziękując i podsumowując pracę poszczególnych klas, a także oceniając jej efekty. Konkurs zorganizowały nauczycielki: mgr Marta Jaworska, mgr Małgorzata Kalemba, mgr Magdalena Pielech.
|